Günümüzde gerek gıda güvenliği gerekse üretim alanlarının daralması, iklim değişikliği ve hızlı nüfus artışı neticesinde tohumculuk sektörü daha da önem kazanmıştır. Yöresel ve yerel tohumlarımız bize sunulan en kıymetli hazinelerimizdir. Bunların başında son yıllarda bölgemizde yetiştiriciliği yapılan Kavılca Buğdayı gelmektedir. Bu amaçla Yerli ve Milli tohumculuğu geliştirmek için Bakanlığımızca önemli çalışmalar yapılmaktadır. Tarım ve Gıda alanında gelecek 10 yılda öne çıkacak olan yerli üretim konusunda İl Müdürlüğümüz tarafından çalışmalar başlatılmış olup ilk etapta İlimiz toprak ve iklim koşullarına uygun, 13.000 yıllık geçmişi olan atalık buğday çeşidimiz Kavılca Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması amacıyla 2020 yılı üretim sezonunda çiftçilerimize örnek oluşturacak Kavılca ekimi yapıldı. İl Müdürlüğümüz teknik personelince Merkez Sulakyurt Köyünde 15.05.2020 tarihinde ekimi gerçekleştirilen Kavılca buğdayının hasadı 27.08.2020 tarihinde İl Müdürümüz Dr. Turgay ŞİŞMAN, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Soner Fuat YILMAZ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Tolga ARAS ve çiftçilerimizin katılımıyla gerçekleştirildi. Hasadı yapılan Kavılca buğdayıyla ilgili yapılan istatistiki çalışmalar neticesinde 250-300 kg/da tohum ile 500-600 kg/da saman verimi alınmıştır. İlimiz tarımına önemli bir katma değer sağlayacak olan Kavılca buğdayı ile ilgili önümüzdeki yıllarda İl Müdürlüğümüzce Kavılca üretim alanlarının arttırılmasına yönelik proje ve çalışmalar devam edecektir.
|