Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ARDAHAN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • DAMAL İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • GÖLE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • POSOF İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇILDIR İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • HANAK İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • DÖNER SERMAYE BİRİMİ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    BİRİMLER
    • HUKUK BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    GÖREVLERİMİZ
  • E-HİZMETLER
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ
    TARIM BİLGİ SİSTEMİ
  • BASIN
  • YAYINLAR
    BRİFİNG
    COĞRAFİ İŞARETLER
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksArdahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Menu

COĞRAFİ İŞARETLER

​

 

​ARDAHAN ÇİÇEK BALI
 ​

Tescil Tarihi​01.06.2017
Başvuru Yapan/Tescil Ettiren​Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği
Coğrafi Sınırları​Ardahan ili
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikler​​

Ardahan Çiçek Balı'nın rengi; şeffaf, parlak bir görüntüye sahip olup açık amber tonundan koyu amber tonuna değişmekte, genellikle sarımtırak bazen de hâkî renkte olabilmektedir.

Bölgede yetişen ballı bitkilerin aromasından kaynaklanan hoş bir tada sahip olup boğazda hafif yanma hissi bırakır. Akışkan kıvamlıdır.

Ardahan Çiçek Balı'nın karakteristik özelliğini ortaya çıkaran en önemli faktörlerden birisi arı ırkının "Kafkas arısı (Apismelliferacaucasica)" olmasıdır. Kafkas arısı ırkı en uzun dile (6,7-7,2 mm) sahip bal arısıdır. Bu özelliği ile Ardahan'ın geneline hâkim olan derin tüplü çiçeklerin nektar kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmektedir. Petek gözlerini sırlarken bal ve sır arasında hava boşluğu bırakmadığı için petekli balı koyu ve nemli bir görünüme sahiptir. 

​​
Üretim Metodu​​

Ardahan ilinde arıcılık faaliyeti sabit arıcılık şeklinde, tabi oğul almak suretiyle koloni sayısını arttırmak, kolonilerin yaşlı ve verimsiz ana arılarını değiştirmek ve ağırlıklı olarak bal üretimi şeklinde yürütülür.

Uzun kış şartları dikkate alındığında kolonilerin kışa hazırlanması için güz dönemi beslemesi büyük önem arz eder.  Bal hasadından sonra, kovanda azalan balın yarattığı stresi gidermek ve ana arının yumurta atmasını teşvik amacıyla koyu şurupla azar azar besleme yapılır.

Kışı kapalı mekânlarda geçiren kovanlar; hava sıcaklıklarına bağlı olarak mart sonu nisan ayı başında kışlaklardan çıkarılarak arılıklara yerleştirilir. İlkbahar beslemesine kek ve polen gibi katı yemler ile başlanmalı, ısı durumuna ve kovana gelen polen miktarındaki artış oranına göre önce koyu sonra da normal şurupla beslemeye bal akış dönemine kadar devam edilmelidir.

Ardahan Çiçek Balı hasadına petek gözlerin sırlandığı temmuz ayının ortasından itibaren başlanır ve ağustos ayında da bal hasadı tamamlanır.

​​
Tarihi/Hikayesi​​

Ardahan ili ekolojik yapısı, zengin flora yapısı, mikro klima alanları ve işgücü olanakları bakımından büyük bir arıcılık potansiyeline sahiptir (Güzel, 2014).

Ardahan ili dünyada 4 önemli arı ırkından biri sayılan Kafkas arı ırkının gen merkezi konumunda olup Artvin ili hariç diğer illerden arı girişi yasaktır. İlde bulunan çayır mera potansiyeli 80.000-100.000 adet koloniyi barındırabilecek zenginlikte olup çayır meraları 600 çeşit ballı bitkiyi barındırmaktadır (Anonim, 2021a).

Ardahan balı ülke genelinde tanınırlığa sahiptir. Arıcılığın Ardahan için uzun yıllardır süre gelen bir faaliyet olması ilde bir arıcılık kültürünün yerleşmesine neden olmuştur. Ardahan'da arıcılık sektörüne verilen değerin bir nişanesi olarak her yıl ağustos ayında "Geleneksel Ardahan Bal Festivali" düzenlenmektedir. Çeşitli etkinliklerle bal hasadı sezonunun kutlanmasına adanan festival oldukça coşkulu geçmektedir. Ülkenin dört bir tarafından gelen aslen Ardahanlı fakat göç etmiş vatandaşlar, Ardahan florasının zenginliğini ve bu zengin floradan elde edilen balın değerini bildikleri için festivale yoğun ilgi göstermektedirler (Anonim, 2012a).

​​
SPOT:​​
Ardahan ilinde arıcılık faaliyetleri sadece çiçek balı üretimine yönelik olarak yapılmakta olup salgı balı üretimini sağlayan afid bölgede yaşamadığından salgı balı üretimi yoktur (Güzel, 2014).​​
KAYNAKÇA ​

Güzel, F. (2014). Ardahan İli Ballarının Melitopalinolojik Fiziksel ve Kimyasal Analizi. Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Anonim, (2021a). Ardahan Çiçek Balı – Ardahan. Erişim adresi: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ardahan/genelbilgiler

Anonim, (2012a). Ardahan Kafkas Arı Irkı ve Arıcılık Çalıştayı ve Sektör Raporu. T.C. Serhat Kalkınma Ajansı Ardahan Yatırım Destek Ofisi.

​​
​​
​DAMAL BEBEĞİ
 ​
Tescil Tarihi​08.04.2003
Başvuru Yapan/Tescil Ettiren​Damal Köylere Hizmet Götürme Birliği
Coğrafi Sınırları​Ardahan ili Damal ilçesi
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikler​​
Damal Bebeği, Damal yöresinde, 45-50 yaş üzeri kadınların günümüzde de kullandığı kıyafetlerin giydirildiği tahta ve plastik bebeklerdir. Yörede bebeğe giydirilen kıyafetler; el ile işlenmesi yoluyla üretilen, altın, gümüş ve boncuklarla süslü başlıklar; boncuklardan yapılmış göğüslük; yöresel motifler işlenmiş önlük; üçetek entari; yöresel motiflerle süslü yünden örülmüş çoraplar ve kola takılan bilek kısmı tasmalı, üst kısmı büzme lastikten geniş kolçaklardan kaynaklanan tamamen el işi olan yöresel üç etek kıyafetinden oluşur.​​
Üretim Metodu​​

Üç etek (peşli/üç peşli/saya), koton kumaştan astarlı olarak entari şeklinde dikilip, diğer iki eteğin arka bel kısmından her iki tarafa peş yapılır. Üç etek entariye saya, onun üzerine giyilen kolsuz üstlüğe yelek, kollu üstlüğe cepken denir. Önleri ve etek çevreleri zincef süslüdür. Ön etekleri ya düz olarak serbest bırakılır ya da önden kaldırılarak etek uçları arkadan birleştirilir. Etek uçlarını kaldırılanlarda öne, kadife üzerine yöresel motiflerle işlenen önlük bağlanır. Üç etekle birlikte göynek, şalvar ve fermane/üstlük giydirilir.  Göynek eteğin beden kısmı beyaz bez, eteği renkli kumaştır. Şalvar pazenden olup pijama gibi dikilir ve paçaları çorap koncuna sokulur. Kola, bilek kısmı tasmalı, üst kısmı büzme lastikli, karışık renkteki kumaşlardan yapılan zincefli kolçak takılır. Çeşitli renkteki boncuklarla ve yöresel motiflerle işlemeli göğüslük/döşlük/tor ise tamamlayıcı bir süstür. Yukarıdan bir bağ ile boyuna geçirilip, alt uçları birer bağcıkla arkadan bağlanır.

Giysiler örme boncuk süslerle zenginleştirilir. Kemer, giysiler üzerine boncuk ve düğmelerle işlenmiş olarak bele bağlanır.

Başlık; alın kısmı boncuk işlemeli üzeri yemeni ile sarılarak yapılır. Başlıkların hepsinde başa önce bir terlik (ter toplayan) /fes gelir. Başlıkların hepsi altın, gümüş veya boncuklarla süslenir. Çorap, renkli, orlon ve yün ipliklerle örülerek motiflerle süslenir.

​​
Tarihi/Hikayesi​​
Ardahan'a bağlı Damal ilçesinde yöre halkı "Türkmen" olup günümüze kadar kendi gelenek ve göreneklerini korumuşlardır. Japonya'da düzenlenen Yöresel Folklorik Bebekler Yarışması'nda el emeği kategorisinde 1996 yılında dünya birinciliğini kazanan Damal ilçesi ve yöresi, Orta Asya'dan Avrupa'ya göç eden Türk boylarının geçiş güzergahında bulunan bir yerleşim alanıdır. Bu bölgenin en önemli özelliklerinden biri yörede yaşayan kadınların Orta Asya Oğuz Türklerinin kıyafetlerini kullanmalarıdır. Geleneksel kadın kıyafetleri kendi içinde birçok ayrıntı taşımaktadır.  Bunlardan en önemlisi ve göze çarpanı evli kadın kıyafetleri ile genç kız kıyafetleri arasındaki farklılıktır. Geçmişte yöre kadınları bu kıyafetlerin küçüklerini ağaçtan yapılan bebeklere giydirerek çocuklarına oyuncak yapmaktaydılar. Günümüzde bu kıyafetler plastik bebeklere de giydirilerek meraklılarına sunulmaktadır. Bu giysiler iyi bir işçilik ve el emeği ile kumaş bezler üzerine boncuklarla işlenerek yapılmaktadır (Anonim, 2020a).​​
SPOT:​​
Damal Bebeği'nde kola takılan zincefli kolçak rengi, göğse takılan boncuk işlemeli tor ile uyumlu olmalıdır.​​
KAYNAKÇA ​
Anonim, (2020a). Damal Bebeği – Ardahan. Erişim adresi: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ardahan/kulturatlasi/damal-bebegi​​

 


​POSOF ELMASI/BADELE ELMASI
 ​
Tescil Tarihi​22.04.2019
Başvuru Yapan/Tescil Ettiren​Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası
Coğrafi Sınırları​Ardahan ili Posof ilçesi
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikler​​
Posof Elması/BadeleElması'nınantosiyanin ve toplam fenolik madde içeriği ile antioksidan kapasitesinin yüksek olması, ayrıca meyve kabuğunda olduğu gibi meyve etinde de yüksek oranda antosiyanin bulunması nedeniyle antioksidan aktivitesini arttırıcı olması ürünün ayırt edici özelliğidir. Kırmızı renk yoğunluğu kabuktan çekirdek yuvasına doğru azalır.​​
Üretim Metodu​​
Posof ilçesinde kuşaklar boyu aktarılan geleneksel yöntemlerle elma yetiştiriciliği devam etmektedir. Posof ilçesinde yetişen yabani elma ve yabani armut ağaçlarına yarma ve kakma aşılama yapılmakta olup hayvansal gübre kullanılır. Ağaç diplerinde yetişen yabani otlar, sezon boyunca çapalanır. Posof Elması, ağustos ayının sonu ile eylül ayının başında hasat edilir.​​
Tarihi/Hikayesi​​

Badele, Posof ilçesinin meyve bahçeleri ile ünlü olan bugünkü adıyla Türkgözü köyünün eski adıdır. Posof Elması/BadeleElması'nın ilk defa bu köyden çıktığı bilinir.

Osmanlı'nın 1578 yılında fethettiği Posof bölgesine dair ilk vergi kaydını içeren 1595 tarihli Defter-i Mufassal-i Liva-i Gürcistan adlı defterde, "resm-i meyve (meyve vergisi)" adıyla bulunan meyve vergisinin, Posof'un Güney nahiyesinden Poma köyünde (Bugün Eminbey köyünün mahallesi) bostan vergisiyle birlikte 80 akçe, Stepansminda (Sarıdarı) köyünde 30 akçe, Badele (Türkgözü) köyünde ise 120 akçe toplandığı görülmektedir. Meyve vergisi başlığının altında hangi meyve çeşitlerinin bulunduğu açıklanmamıştır. Diğer bazı vergi çeşitleriyle karşılaştırıldığında, meyveciliğin o dönemde de önemli bir sektör olduğu görülmektedir (Cikia, 1947).

Sadovskiy'nin eserinde, elma ibaresi geçen kısımlar şu şekildedir (Sadovskiy, 1986):

"15 Marttan itibaren sıcak günler başlıyor, aynı zamanda artık tarla çiçekleri açmaya başlıyor. Meyve ağaçlarından ilk olarak alıç, vişne ve ardından erik, armut ve elma çiçeklenmektedir. Armut ve elma ağaçları genellikle mayıs ayının sonunda çiçeklenirler. Aynı zamanda meşe de kendini gösteriyor. Çilek haziran başında olmaya başlıyor, kiraz temmuzda, vişne ise ağustosta oluyor."

"Posof ormanları alan olarak 12.000 desyatin (1 desyatin 1,09 hektar) ya da 108 verst kare yer kaplamaktaydı. Bu ormanlar keskin bir biçimde Kars Oblastı'ndaki basit ormanlardan ayrılmaktadır. Posof ormanlarda karşılaşılan ağaçların temel türü; çam ağacı, ladin, akağaç, meşe, akçaağaç, akçakavak, üvez ağacı, elma, armut ve kara kızılağaç olarak kendini göstermektedir."

"Köylerde ender olarak bazı ağaçlar yetiştiriliyor ve sadece bazı ev sahipleri avlularında bunların yetişmesi için özen gösteriyorlar. Bu konuda Digur, Badela, Papola ve Saskabolo köyleri övgüyü hak edecek derecede diğerlerinden ayrılmaktadırlar."

"Buğday ekiciliği dışında nüfusun diğer uğraşıları olarak tütün, arıcılık ve bostan işleri kendini göstermektedir. Ama bu alanlardaki uğraş, yalnızca yerel ölçekte ihtiyacın karşılanmasına yöneliktir. Birkaç köyde meyve bahçeleri vardır ve onlarda çoğunlukla erik, elma, armut ve vişne ağaçları bulunmaktadır."

​

                                 

​

SPOT:​​
Ardahan ilinde meyve üretimi Posof ilçesi ve Çıldır Kurtkale Havzası ile sınırlıdır. Taze meyve olarak bölgede sadece bazı elma, erik ve armut çeşitlerinin ticareti yapılmaktadır.​​
KAYNAKÇA ​

Cikia, S. (1947). Defter-i Mufassal-i Vilâyet-i Gürcistan, Tiflis.

Sadovskiy, K. (1986). "PoshovskiyUçastok, ArdaganskagoOkruga, Kars skoyOblasti", SbornikMaterialovDlyaOpisaniyaMestnostey i PlemenKavkaza, Sayı: 5, Tiflis.

​​

 

 

​POSOF FASULYESİ
 ​
Tescil Tarihi​23.11.2020
Başvuru Yapan/Tescil Ettiren​Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası
Coğrafi Sınırları​Ardahan ili Posof ilçesi
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikler​​

Posof Fasulyesi, sarılıcı özelliğe sahip, geçci bir fasulye bitkisidir. Posof Fasulyesi'nin tane ve bakla yapısı yönünden fiziksel görünümü diğer yöre fasulyelerinden farklı olup fasulye taneleri beyaz, iri, böbrek şekilli ve parlak, bakla yapısı ise sert kılçıklı, iri, orta uzunlukta, üzeri kısa tüylü ve kalındır. Fasulyenin pişme süresi, pişirildiğinde kabuk atmaması, su alma kapasitesi ve indeksi ile aroma ve tat yönünden başka yöre fasulyelerinden kolaylıkla ayırt edilebilir.

​Posof Fasulyesi ilçenin topografik yapısından ve mikroklimasından kaynaklanan sebeplerle, 1.200-1.600 metre rakım aralığında üretilir.
​
Üretim Metodu​​

Ekim öncesi toprak hazırlığının çok iyi yapılması gerekir. Sonbaharda 2 ilâ 3 ton/da arasında hayvan gübresi verilerek pullukla sürüm yapılır. Ekim, ilkbahar son donlarından 5-6 gün önce -mayıs ayının son iki haftası ile haziran ayının ilk haftaları- başlar ve kısa sürede tamamlanır.

Posof Fasulyesi yetiştiriciliğinde sulamanın önemi büyüktür. Ekim sırasında toprak nemi az ise iyi çıkış sağlamak amacıyla sulama yapılır. Toprak kuru ise ekimden önce sulama yapılır.

​Ekimden önce ya da ekim sonrası bitkiler daha çıkış yapmadan yabancı ot kontrolü için çapalama yapılır. Baklalar ağustos ayının ilk haftasından sonra olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşıp kuruyan baklalar sararır ve baklalar sarardıkça bitki üzerinden tek tek toplanarak hasat edilir. Olgunlaşan baklalar her ay en az 2-3 defa toplanır. Hasat edilen baklalar güneşte iyice kurutulur ve elle harmanlanır. Harmanlama işlemi bittikten sonra fasulyeler iyice kurutulur, içindeki yabancı maddeler ve buruşuk taneler temizlenerek pazarlamaya hazır hale getirilir.

​
Tarihi/Hikayesi​​

Posof ilçesi meyve ve sebze üretimi, arıcılık faaliyetleri ve tertemiz doğasıyla hem doğaseverlere hem de doğal beslenmeye önem verenlere eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Posof denildiği zaman bilenlerin aklına ilk olarak Posof Fasulyesi gelmektedir (Anonim, 2021b). Ata tohumlarıyla üretimi yapılan Posof Fasulyesi, lezzeti ve görseli ile dikkat çeken bir üründür. Geçmiş yıllardan beri ticari olarak üretilip satılan Posof Fasulyesi, eski dönemlerde en fazla Kars iline kadar satışı yapılmıştır. Yerel lokantalarda yer almasıyla beğeni kazanmış ve ünü diyar diyar dolaşmaya başlamıştır. İlçede de özel günlerin ve bayram sofralarının baş tacı olmuş ve her geçen gün talep artmıştır. İlçede beyaz altın adını almaya başlayan Posof Fasulyesi'nin ismi duyuldukça ticari hacmi de artmaya başlamıştır.

​Posof Fasulyesi pişirildiği zaman irileşmesinin yanı sıra kimyasal gübre ve ilaç kullanılmaması ve bölgenin mikroikliminin o eşsiz lezzetin oluşumunda etkisi vardır.  Günümüz dünyasında bu durum nasıl olur da gübre ve ilaç kullanılmadan üretim yapılır sorusunu akıllara getirebilir ancak doğa ile iç içe yaşayıp, pazarlama ve satış kaygısı olmadan öz tüketime odaklanan ve bu doğrultuda üretim yapan üretici akla gelince hala doğal olan bir şeylerin olduğu görülmektedir (Anonim, 2021b).
​
SPOT:​​
Posof Fasulyesi'nde hasat sonbaharda kırağı düşünceye kadar devam eder.​​
KAYNAKÇA ​
Anonim, (2021b). Posof Kuru Fasulyesi. Erişim Adresi: http://www.posof.gov.tr/posof-kuru-fasulyesi
​​

​Ardahan Kavılca Buğdayı
​
​
​Tescil Tarihi
​
​07.02.2024​
​Başvuru Yapan/Tescil Ettiren
​
​Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası​​​
​Coğrafi Sınırları
​​Ardahan İli
​Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikler
​
​
​Ardahan Kavılca Buğdayı; Ardahan ilinde yetiştirilen tetraploid buğdaylardan, 2n=28 kromozom sayısına sahip, Triticum turgidum L. türünün alt türü olan ve “kültür Emmer (Gernik)” adıyla anılan, Triticum dicoccum türü buğdayın farrum varyetesinden elde edilir. Ekmek yapımında kullanıldığı gibi makarnalık, tohum ve yemeklik olarak da kullanılır. %8,2-12,3’lük düşük gluten oranı ile bulgur olarak tüketilebilir.
​Ardahan Kavılca Buğdayı sert yapılı, koyu renkli ve esmer danelidir. Ardahan Kavılca Buğdayı 6-8 adet başakçıktan oluşur. Başakçıkların üzerine dizildiği orta direk ve başak mihveri bulunmaz. Ardahan Kavılca Buğdayının başakçıkları kılçıklı yapıya sahip olup her bir başakçıkta kılçık bulunur ve kılçıkların boyu ortalama 13 cm’dir.  
​
​Üretim Metodu
​​
​​Ardahan Kavılca Buğdayı; Ardahan ilinde yetiştirilen tetraploid buğdaylardan, 2n=28 kromozom sayısına sahip, Triticum turgidum L. türünün alt türü olan ve “kültür Emmer (Gernik)” adıyla anılan, Triticum dicoccum türü buğdayın farrum varyetesinden elde edilir. Ardahan Kavılca Buğdayı üretiminde tohum olarak bir önceki yılın hasadından elde edilen buğdaylar kullanılır. 
​Ardahan Kavılca Buğdayı ekilecek tarla, 25-30 Ağustos’ta sürülür. Yem bitkisinin ekildiği durumda gübreye ihtiyaç duyulmaz. Ekilmediği durumda toprak analiziyle belirlenen gübre ihtiyacı uyarınca gübreleme yapılır. 5-20 Mayıs tarihlerinde tarlaya dönüm başı 20-25 kg tohum atılıp kültivatör ve benzeri aletle işlenerek tohumların karışması sağlanırken, çimlenen yabancı otların kökleşmesi engellenerek toprağa karışıp çürümesi sağlanır​
​
​Tarihi/Hikayesi
​
​
​
​​
​SPOT:
​​
​Ardahan Kavılca Buğdayı, Ardahan ilinde uzun bir geçmişe sahiptir. Coğrafi sınırın tarım ekonomisinde önemli bir yeri vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.​

​​
​KAYNAKÇA
​​
​
https://ci.turkpatent.gov.tr/
​​


​Hanak Tel Peyniri
​
​
​​Tescil Tarihi
​​25.03.2024 
​Başvuru Yapan/Tescil Ettiren
​​Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası
​Coğrafi Sınırları
​​Ardahan İli Hanak İlçesi
​Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikler
​​
​Hanak Tel Peyniri, Ardahan ili Hanak ilçesinde yetiştirilen yerli ırk olan Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) ve Montofon ırkının melezi olan “Anadolu Esmeri” cinsi ineklerden haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında (haziran-eylül dönemi) elde edilen sütlerin peynir mayası ile mayalanması, hazırlanan peynir hamurunun işlenmesi, salamura işlemi sonucu elde edilen her bir teli 0,6-3,8 mm kalınlığında olan parlak ve açık sarı renkteki tel peynirdir. Silindirik ve ip formunda olup oldukça esnektir ve sünme kabiliyeti yüksektir. Hanak Tel Peyniri, yaklaşık 6 m’ye kadar uzanan ve birbirlerine yapışmayan ince tellerden (liflerden) oluşur. 13 litre sütten 1 kg Hanak Tel Peyniri elde edilir
​Belirtilen bu bitkilerin taze olarak tüketilmediği aylarda, ekim-mayıs dönemi arasında, aynı ineklerden elde edilen sütlerle üretilen peynir ince ve tel tel yapıda değildir. Bu sebeple Hanak Tel Peyniri üretimi özellikle ekimmayıs dönemi dışında yapılır.
​
​Üretim Metodu
​​
​Hanak Tel Peyniri; haziran-eylül döneminde Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) ve Montofon ırkının melezi olan “Anadolu Esmeri” cinsi ineklerden elde edilen sütler kullanılarak üretilir.

​
​
​Tarihi/Hikayesi
​​
​SPOT:
​​
​Coğrafi sınırda uzun bir geçmişe sahip olan Hanak Tel Peyniri, Hanak ilçesinin kültüründe ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Üretimde coğrafi sınırda beslenen ineklerden elde edilen sütler kullanılır ve üretim metodu ustalık becerisi gerektirir.

​​
​KAYNAKÇA
​​
​https://ci.turkpatent.gov.tr/
​​


​Ardahan Kaz Eti
​​
​​Tescil Tarihi
​​24.01.2022
​Başvuru Yapan/Tescil Ettiren
​​Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası
​Coğrafi Sınırları
​Ardahan İli​
​Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikler
​​
​Ardahan Kaz Eti; Ardahan ilinde yetiştirilen yerli kazların, Linda ve Çin kazlarının karkas etlerinin kaya tuzuyla tuzlanması ve açık hava veya soğuk odada kurutulmasıyla elde edilen ettir. Ardahan Kaz Etinin nem miktarı %40 civarıdır. Kurutma sırasında nem miktarı azaldığı ve kuru madde miktarı arttığı için kaz eti biraz kurur ve bir miktar sertleşir. Yüksek yağ oranına sahiptir. Ardahan Kaz Etinin kurutulmuş karkas ağırlığı 1,9-3,7 kg arasındadır. 
​Ardahan Kazı hem yağ oranının fazla olması hem de kazın açık meralarda çokça otlatılmasından ötürü kaslıdır. Yaz sıcaklarının da yüksek olmaması nedeniyle çevre sıcaklığının yol açtığı sıcaklık stresi; kazlarda metabolik değişime yol açar ve protein sentezindeki aksamaya bağlı olarak karkas et miktarı azalır. Yağ miktarı artar, karkas su içeriği düşer ve et daha kuru olur. Ardahan Kaz Eti için en iyi kesim zamanı havaların soğuduğu, ilk karın yağdığı tarihten itibaren başlar. Kar ya da buz yiyen kazın eti, bu etkiyle daha yağlı olur. Düşük sıcaklık ve kar yağışı, ürünün kokusunun ve tadının oluşmasında etkilidir
​
​Üretim Metodu
​​
​Ardahan Kaz Eti üreticileri, geleneksel kuluçka yöntemi ile kaz yetiştiriciliği yapar. Kaz yetiştiricileri damızlık için 4 dişi ve 1 erkek kaz ayırır. Yumurtadan çıkan kaz civcivlerine ilk 10-20 gün ayrı bir bölümde bakılır ve ilk birkaç gün şerbet ve sütle beslenir. Dördüncü günden itibaren civciv yemi, doğranmış taze yeşil ot veya ıslatılmış ekmek verilir. 20. günden sonra coğrafi sınırdaki meralara bırakılır. Kazlar, nisan-haziran aylarında civciv üretimini takiben merada doğal koşullarda beslenir. Sonbaharda yaklaşık 1 ay arpa yemi kullanılarak, ağırlıkları dişi kazlarda 5 kg, erkek kazlarda 6 kg ağırlığa ulaşmasıyla besi olgunluğu sağlanan kazlar, daha sonra ilk karın yağmasından itibaren kesime alınır. 

​Kesim vakti gelen kazlar, tüylerindeki kaba kirlerden arındırılmak için dere, göl, çay vb. bir su kaynağında yüzdürülerek temizlendikten sonra kesim gerçekleştirilir. Kesilen kazlar bir saat asılı bırakılarak kazların kanı süzülür. Elle ya da tüy yolma makineleriyle tüyleri ayrılır. Elle yapılan tüy yolma işleminde genellikle içi kaynar su dolu kazanların üzerine konan süzgeçli kaplara koyulan kazların, buharla tüyleri yumuşatıldıktan sonra ve tüyleri yolunurTemizleme işleminden sonra karkas et kaya tuzu ile tuzlanarak 1 hafta kadar, gıda ile temasa uygun ahşap kaplarda bekletilerek tuzu çekmesi sağlanır. Her bir kaz için 80 g - 90 g tuz kullanılır. Tuzu çeken karkas et; iki şekilde kurutulabilir.  Kurutma işlemi hava şartlarına göre nem oranı %40 seviyesine düşünceye kadar 2-4 gün sürer. 
​
​Tarihi/Hikayesi
​​
​SPOT:
​​
​Ardahan Kaz Eti; Ardahan ilinde yetiştirilen yerli kazların, Linda ve Çin kazlarının karkas etlerinin kaya tuzuyla tuzlanması ve açık hava veya soğuk odada kurutulmasıyla elde edilen ettir.​

​​
​KAYNAKÇA
​​
​https://ci.turkpatent.gov.tr/
​​

İLETİŞİM

    Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Kaptan Paşa Mah. Cumhuriyet Cd. No=20 Merkez / ARDAHAN

  • Telefon : 0478 211 31 42

  • Faks : 0478 211 46 37

  • E-Posta : ardahan@tarim.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI