T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜNYA SÜT GÜNÜ

Yayın Tarihi : 2.06.2020

Süt her gün milyonlarca insan tarafından tüketilmekte ve günlük beslenmede hayati bir rol oynamaktadır. Çocukların zeka ve fiziksel gelişimine katkısı olan süt, yetişkinlerde de günlük hayat kalitesinin arttırılması ve sürdürülmesi için büyük önem taşıyor. Pek çok faydası bulunmaktadır.

  • -Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan süt, vücuda güç verir ve kemikleri sağlamlaştırır ve kemik erimesini önlemeye yardımcıdır.
  • -Mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı vücuda direnç verir.
  • -Cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını engeller.
  • -Beyin için oldukça faydalıdır ve beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. 
  • -Saçın uzamasında önemli bir etkisi vardır.
  • -Tırnakların sağlam bir şekilde uzaması için faydalıdır.
  • -Dokuların ve hücrelerin oluşumuna zemin hazırlar ve hızlandırır. Böylece vücudumuzda oluşan yaralar çok daha çabuk iyileşir. Hücreleri onarır ve güçlendirir.
  • -Sütün içinde A, B, C, D, E ve K vitaminleri vardır ki bu vitaminler biz insanlar için hayati önem taşımaktadır.
  • -A vitamini: Görme yeteneğini korumada faydalıdır ve katarakt riskini azaltmaktadır.
  • -B vitamini: Hafızayı güçlendirir, sinir hücrelerini korumada faydalıdır.
  • -C vitamini: Mide ve meme gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmada faydalıdır.
  • -D vitamini: Kemik kırılmasına karşı direç sağlamaktadır. Kolon, meme ve yumurtalık kanserine karşı koruma sağlar.
  • -E vitamini: Hücrelere zarar veren maddelere karşı savaşır ve bu maddeleri etkisiz hale getirir. Alzheimer'a karşı koruma sağlar.
  • -K vitamini: Kemikleri korurken aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını sağlar.
  • -Kasların güçlenmesinde faydalıdır.
  • -Güzel ve deliksiz bir uyku uyumanıza yardımcı olmaktadır.

     

İnsan beslenmesinde mükemmel bir gıda olarak nitelendirilen sütten elde edilen başta peynir, yoğurt, tereyağ, dondurma, kefir olmak üzere süt ürünleri de vazgeçilmez gıdalardır.

Ülke genelinde süt ve süt ürünleri üretimi gün geçtikçe önemini arttırmaktadır. İlimiz de  kaşar üretimi olarak ön plana çıkmaktadır. İlimizde 27 adet mandıramız bulunmaktadır.