T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

RAMAZAN DENETİMLERİ

Yayın Tarihi : 8.05.2020

         Tarım ve Orman Bakanlığımızca ülkemiz genelinde gıda işletmelerinin Ramazan Denetimleri kapsamında 81 İl Müdürlüğümüzde görevli gıda kontrol görevlileri tarafından ramazan ayı içerisinde gıda denetimleri gerçekleştirilmektedir.

         Ramazan Denetimlerine istinaden kurumumuz gıda kontrol görevlileri tarafından ilimiz merkez ve tüm ilçelerde; ekmek ve ekmek çeşitleri üreten gıda işletmelerinde, manav ve marketlerde ve tüm gıda üretim ve toplu tüketim işletmelerinde bilgilendirme, kontrol ve denetimler gerçekleştirilmektedir. Gıda işletmelerimize Ramazan Ayı Boyunca Koranavirus Tehdidine Karşı Uyulması Gereken Zorunlu Kurallar broşürlerinin dağıtımı yapılmakta ve uyulması gereken zorunlu hijyen kuralları tebliğ edilmektedir. Bilgilendirme ve hijyen denetimlerimiz il geneli devam etmektedir.

 

 

 

Gıda İşletmelerinde Ramazan Ayı Boyunca Koronavirüs Tehdidine Karşı Uyulması Gereken Zorunlu Kurallar

 

1. Ekmek ve diğer unlu mamulleri müşteriye teslim eden personel ile para alışverişini gerçekleştiren personelin farklı kişiler olması zorunludur.

 

 

2. Ramazan ayı nedeniyle alışveriş amaçlı oluşacak yoğunluk sebebiyle hijyen kuralları çerçevesinde;

 

-2 metrelik sosyal mesafenin korunması,

 

-İşletmede çalışan personelin mutlaka maske takması,

 

-İşletmenin girişinde ve işletme içinde uygun yerlerde el hijyeni için dezenfektan bulundurulması,

 

-Maskesiz müşterilerin işletmeye alınmaması zorunludur.

 

3- Ramazan pidesi ve ekmek satışı ile ilgili olarak; Ramazan süresince iftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğun oluşturacağı bulaş riskinin önlenmesi amacıyla ekmek ve pide fırınları, ekmek çeşitleri üreten yerler, tatlı ve pastacılık gibi unlu mamul üreticileri siparişler dahil her türlü üretim ve pişirme işlemi iftar saatinden 2 saat önce sona erecektir. (İftar saatlerinden sonra fırınlarda üretim,satış ve diğer hazırlık işlemleri devam edecektir.)