T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Coğrafi İşaret Balda, Bal Kafkas Arı'da, Kafkas Arı Ardahan'da Güzeldir Projesi Kapsamında Ardahan İli Arıcılık Çalıştayı Tamamlandı

Yayın Tarihi : 3.12.2018

Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve yürütülen "Coğrafi İşaret Balda, Bal Kafkas Arı'da, Kafkas Arı Ardahan'da Güzeldir Projesi" kapsamında 27-28.11.2018 tarihinde Ardahan Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans salonunda İl Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen "Ardahan İli Arıcılık Çalıştayı" Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez'in, Belediye Başkanımız Sayın Faruk Köksoy'un, Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Koray Kesgin'in, Ardahan Üniversitesi Rektör Yrd. Şakir Aydoğan'ın, Vali Yardımcılarımız Sayın Salih Kalkan'ın ve Mehmet Kılıç'ın, İl Müftümüz Remzi Pehlivan'ın, İl Müdürümüz Ertan Ağtürk'ün, Artvin Tarım ve Orman İl Müdürü Dursun Okur'un, ARÜ Öğretim Görevlisi Kemal Yazıcı'nın, Erzurum Veteriner Kontrol Enstitü Müdürü Dr. Biray Okumuş'un, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitü Müdür Yrd. Gökan Akdeniz'in, Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nden Ziraat Y. Mühendisi Gülten Bulut'un, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Abdullah İ. Erdem'in, Ardahan, Artvin ve Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlarının, İl İçi Protokolünün ve Arı Yetiştiricilerimizin katılımlarıyla coşkulu bir şekilde başladı.

 

Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez, " İlimizin ekonomisi temelde üç unsur üzerine oturmaktadır bunların en başında hayvancılık, bölgemizde ciddi anlamda bir hayvancılık yapılmaktadır. Türkiye ortalamasında kişi başına en çok büyükbaş hayvan düşen iliz, kişi başına dört büyükbaş hayvan düşmekte, ırk büyük anlamda ıslah edilmiş ve ekonomik anlamda da ciddi bir gelir elde etmekteyiz bu alanda diğer bir alanımız turizm bu alanda daha işin başındayız ancak yaptığımız projelerle önemli mesafeler elde edeceğiz. Diğer bir alanımız ise arıcılık Allah'ın ilimize, bölgemize bir lütfu sadece bu bölgede yaşayabilen bir arı türü Dünyadaki dört arı türünden biri olan Kafkas arısı bu bölgede yaşıyor ve yine sadece bu bölgede bulunan birçok endemik bitki ile birlikte de arıcılık açısından ciddi bir potansiyele sahip bu değerimize sahip çıkmalı koruma altın almalıyız. Yapılan çalışmalar sonucu geçtiğimiz yıl Ardahan çiçek balı için patent alındı arıcılık anlamında bu çok önemli bir adım, yapılacak olan bu arıcılık çalıştayının da Kafkas arı ırkına, arıcılığa, arıcılara, ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.

 

Belediye Başkanımız Faruk Köksoy "İlimizin ekonomisinde önemli yer alan arıcılığın ve genetik açısından fevkalade önemli olan Kafkas arısını, önemli bir çalıştay ile tekrar gündeme alınması ilimizin için çok önemli. Kafkas arısı ırk olarak çok çalışkan bir arı ırkı bu çalıştay kapsamında yapılacak gündem konuları ile inşallah hem Ardahan balımız hem Kafkas arımız hedeflenen değere ulaşır bu çalıştayın ilimize, bölgemize hayırlı olmasını diliyor ve bu gibi çalıştayların sürekli yapılmasını arzu ediyorum" dedi.

İl Müdürümüz Ertan Ağtürk; "Bu çalıştay öncesinde Ardahan İlimizin 5 İlçesinde toplam 75 arı yetiştiricisinin katılımıyla arıcılık ön sorun değerlendirme toplantıları yapılmış olup burada dile getirilen ön sorunlar not edilmiş ve bu ön sorunların araştırılması adına kantitatif araştırma tekniklerinden yüz yüze anket yöntemi kullanılarak anket işletme bazlı 120 Arı Yetiştiricimize uygulanmış ve Ardahan İli Arıcılık Faaliyetleri Ön Sorun Tespit ve Değerlendirme Araştırma Sonuçları Analiz Raporu hazırlanmıştır. Bu rapor ve siz değerli katılımcılarımızın değerli katkılarıyla 2 gün boyunca Arı Yetiştiricilerimizin sorunları üzerine istişarelerde bulunarak amacımıza hasıl Ardahan İli Arıcılık Çalıştayı sonuç bildirgesinin en iyi şekilde hazırlanacağını biliyor ve buna tüm kalbimle inanıyorum. Bu bağlamda Ardahan İli Arıcılık Çalıştayı'nda sizleri aramızda görmekten, duymuş olduğumuz memnuniyeti bildirir kurumum ve şahsım adına vermiş olduğunuz desteklerden ve katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim" dedi.

 

Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın Arıcılık Faaliyetlerine ilişkin bir sunu yaptı.

 

İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Özgür Kaçar;  Ardahan İli Arıcılık Faaliyetleri Ön Sorun Tespit ve Değerlendirme Araştırma Sonuçları Analiz Raporu'nu sundu.

 

Çalıştayın 1. günü Ardahan İli Arıcılık Sorunlarının Değerlendirilmesi adına Moderatörlüğünü ARÜ Öğretim Görevlisi Kemal Yazıcı'nın yaptığı İl İçi ve İl dışı serktör paydaşlarının bir arada bulunduğu grup oturumuna geçilmesi ve sonuç bildirisinin hazırlanması süreciyle devam etti.

Çalıştayın 2. gününde il içi ve il dışı katılımcıların sunu ve konuşmalarının akabinde İl Müdürümüz Ertan AĞTÜRK teşekkür konuşması yaptı.Katılımcılara katılımlarından ve katkılarından dolayı plaket takdim edilerek çalıştay tamamlandı.