18. Ulusal Kültür ve Yöresel Ürünler Festivali kapsamında "En İyi Bal Yarışması"
yapılacaktır. En İyi Bal Yarışması; En İyi Süzme Bal ve En İyi Çerçeve Bal kategorilerinde
yapılacaktır.
En İyi Süzme Balı belirlemek için bal numuneleri laboratuvarlara gönderilecek ilgili
laboratuvar tarafından muayene ve analizler sonucu hazırlanan raporlarda belirtilen kalitatif
özelikler öncelikli kriter olmak üzere ve bu özeliklerin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği zorunlu
standartları ile karşılaştırılması ve fiziksel özelikleri de dikkate alınması suretiyle Süzme ve
Çerçeve Bal Yarışması Komisyonu tarafından bir puanlamaya tabi tutulacaktır.
En İyi Çerçeve Balı belirlemek için kullanılan temel petek, çerçeve ve balın niteleyici
özelikleri ile fiziki görünümleri dikkate alınmak suretiyle Süzme ve Çerçeve Bal Yarışması
Komisyonu tarafından bir değerlendirme yapılarak puanlamaya tabi tutulacaktır.
En İyi Süzme Bal yarışmasına katılmak isteyen yetiştiricilerimizin 1 kg'lık 1 adet numune
balı, En İyi Çerçeve Bal yarışmasına katılmak isteyen yetiştiricilerimizin 1 adet çerçeve balı hijyen
kurallarına uygun şekillerde teslim etmeleri gerekmektedir.
Yetiştiricilerimiz En İyi Bal kapsamındaki her iki kategoride de yarışmaya katılma hakkına
sahiplerdir. Teslim edilen numune balların kime ait olduğu belli olamayacak şekilde teslim
edilmelidir. Komisyonun değerlendirmelerini objektif bir şekilde yapması için başvuru bilgileri
gizlenerek şeffaf bir şekilde yürütülecektir.
Bu duruma binaen arı yetiştirticilerimize yarışma bilgilerinin iletilmesi ve yarışmaya
katılmak isteyen yetiştiricilerimizin en geç 26.07.2019 tarihi mesai bitimine kadar Koordinasyon ve
Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğümüze yarışma şartlarına uygun olarak başvuru yapmaları
gerekmektedir.